NDLA

Norges Digitale Lærings Arena, forkortet NDLA, er at en af verdens fineste eksempler på at et samfund og en række offentlige aktører, i dette tilfælde 14 ud af Norges 15 fylkeskommuner, er gået sammen om at udvikle digitale læringsressourcer for erhvervs- og ungdomsuddannelserne. 

Du kan læse mere om NDLA på Medier for Alle.

Lær at bruge NDLA

NDLA er bare ét eksempel på hvordan vi kan finde faglige ressourcer, der kan være spændende at kigge ind i. 

Hvis du forstår Creative Commons licensen cc-by-sa så har du viden om hvordan du kan bruge indhold herfra. 

Det vil vi kigge på, på denne side. 

Start med at se introduktionen

Case

Vi besøger altså en side, som har et indhold. Lad os starte med at se på hvordan en tekst kan oversættes og tilpasses, og under den hvordan vi laver en korrekt kreditering.

Original NDLA

Byggetegning

For deg som skal jobbe som håndverker i byggebransjen, er det viktig både å forstå byggetegningene og kunne tegne enkle skisser for deg selv og andre.

Min version

Byggetegninger er essentielle for at sikre, at en bygning opføres som planlagt. For at undgå misforståelser er der etableret en række standarder for, hvordan disse tegninger skal udformes.

Stregtyper:

  • Hel streg: Angiver en synlig kant på figuren.
  • Stiplet streg: Angiver en kant på bagsiden af figuren, som ikke er synlig.
  • Tynd hel streg: Anvendes til mållinjer.

Målfastsættelse:

Ved konstruktion baseret på tegninger er det afgørende, at alle nødvendige mål er angivet direkte på tegningen. Disse mål repræsenterer de faktiske længder i den færdige bygning, uanset hvilken målestok der er anvendt. Mållinjerne placeres typisk uden for bygningens omrids med målegrænselinjer, der næsten rører den kant, der måles fra.

Målestok:

Byggetegninger fremstilles ikke i fuld skala, men reduceres for at passe på standardiserede papirformater som A1 eller A4. Reduktionsforholdet kaldes målestok. En almindelig målestok for byggetegninger er 1:50, hvilket betyder, at 1 mm på tegningen svarer til 50 mm i virkeligheden. For at finde den faktiske afstand på bygningen skal målene på tegningen ganges med målestoksforholdet. Dette gælder især ved tegning på papir. Ved digital tegning kan man „zoome“, hvilket gør målestokken variabel.

For yderligere information og ressourcer kan du besøge NDLA’s side om byggetegning.

Kreditering af original NDLA

Der kan være forskellige måder at kreditere på, men nederst på hver artikel finder du grundlæggende informationer om ophavsmand, licenser på de enkelte indholdstyper mm.

Jeg vil foreslå at du krediterer sådan her.

Kilde: Bygningstegning cc-by-sa NDLA.no Forfatter Brørs, K. (2019, 11. januar). https://ndla.no/article/9793 

Min version

Jeg vil foreslå at du krediterer dit eget arbejde sådan her.

Byggetegning af MIG er udgivet under Creative Commons licensen cc-by-sa. Materialet er en bearbejdning af det norske materiale Bygningstegning cc-by-sa NDLA.no Forfatter Brørs, K. (2019, 11. januar). https://ndla.no/article/9793 

Dermed opfylder vi tre krav. Vi gør klart at vi har skabt det danske værk, sådan at det er troværdigt for andre at bruge. Vi har angivet tydeligt at vi udgiver vores arbejde under en cc-licens (hvilket vi er forpligtet til, når vi laver et bearbejdet værk af et indhold, der har licensbetingelse sa (share-alike = del på samme vilkår) og vi krediterer det originale materiale, der har krav på at være krediteret, som kilde for vores arbejde. Endelig så linker vi til den originale kilde, sådan at man kan se at vi har styr på både indhold og licensbetingelser.

Kopiering af andre medier

Når du har brug for andre materialer, fx et af de billeder, der hører til en artikel, så er det nemt at gøre nederst. Filmen her kan give dig et indtryk af hvor du finder disse kilder. 

Kreditering af billede

Plan og snitt, av Brørs, K. (https://ndla.no/image/42874). CC BY-SA 4.0.

Remix af H5p

H5P er kopierbar – og herunder kan du se min version af den norske model. Sammenlign ved at besøge dette link

 

Kopiering af andre medier

Når du har brug for andre materialer, fx et af de billeder, der hører til en artikel, så er det nemt at gøre nederst. 

Det får du automatisk med

Når du kopierer kildehenvisningen nederst i en artikel får du en række ting med automatisk. For artiklen med Byggetegning ser det sådan her ud. 

Tekst

Brørs, K. (2019, 11. januar). Byggetegning. NDLA. https://ndla.no/article/9793

Billede

Plan og snitt, av Brørs, K. (https://ndla.no/image/42874). CC BY-SA 4.0.

Video

Plan og snitt, av Kjell Brørs. (https://ndla.no/video/5796776406001). CC BY-SA 4.0.