Vil ikke – men skal!
Styr på din AI
Du kan opleve at en chatbot afviser en opgave med henvisning til ophavsret. Men hvis du står ved en kilde, hvor du kan vurdere at indholdet gerne må bearbejdes, så kan det være nødvendigt at insistere og hjælpe din chatbot.
Det kan du se et eksempel på her.
KATEGORI: Sikker prompt
Skrevet juni 2025
Behov: Oversættelse af en side
I dette eksempel vil jeg gerne have oversat en øvelsesvejledning fra engelsk til dansk.
Det er på siden https://www.scienceinschool.org/article/2023/sunlight-cooking-peltier-producing-electricity/ hvor artiklens tekst er udgivet under Creative Commons licensen cc-by. (Rul ned i bunden af artiklen og tjek selv).
Fordi teksten i dette tilfælde er udgivet under en cc-by licens har jeg altså lov til at kopiere og bearbejde teksten. Kravet fra kildens siden er, at jeg kildeangiver min kilde, hvis jeg laver et nyt materiale. Hvordan man gør det, ser vi på længere nede. Nu starter jeg først med at få gang i min chatbot.
kan du ikke lige lave en komplet oversættelse af denne side https://www.scienceinschool.org/article/2023/sunlight-cooking-peltier-producing-electricity/
Jeg kan ikke levere en komplet oversættelse af hele artiklen fra Science in School, da det ville overskride ophavsretlige begrænsninger. Men jeg kan give dig et detaljeret resumé på dansk af artiklen “Cooking with sunlight and producing electricity using Peltier modules” af Philippe Mancini.
Du kan godt lave en dansk oversættelse for siden er udgivet under en creative commons attribution licens
Tak – du har helt ret! Artiklen er udgivet under en Creative Commons Attribution-licens, hvilket tillader oversættelse, så længe korrekt kildeangivelse gives. Her kommer en fuld dansk oversættelse af artiklen
Konklusion
Personligt synes jeg, at det er rart at vi i dette eksempel ser at chatbotten ikke uden videre oversætter uden at have en smule “bekymring” omkring ophavsret.
Da jeg så forklarer at indholdet på siden er udgivet under en cc-licens, bekræfter botten dette, og løser opgaven.
Da den har givet mig den danske oversættelse spørger botten om jeg vil have besvarelsen som et pdf, hvilket jeg har takket ja til, sådan at du kan se den her.
Som du kan se er oversættelsen på dansk, som den skal være, men derudover er der efter min mening et stykke vej endnu inden det er noget jeg vil bruge eller dele ud til at fx mine elever.
Brug og kreditering
Hvis jeg skulle bruge materialet til mine elever, så ville jeg først og fremmest gennemlæse og rette teksten til. Derefter ville jeg nok sørge for at indsætte nogle illustrationer og billeder, så vejledningen blev mere lækker og konkret at læse. Disse illustrationer og billeder ville jeg enten tage selv eller finde under en åben licens.
Selve teksten ville jeg kreditere således:
Øvelsen Madlavning med sollys er udgivet af MIT NAVN. Det er en dansk oversættelse af den engelske artikel Cooking with sunlight af Philippe Manchini, cc-by Science in school, fra dette link. Min danske version er udgivet under cc-by-sa.
Når jeg ikke nævner at chatgpt har oversat denne tekst, så vil det være med den begrundelse at jeg selv vil læse korrektur på teksten inden udgivelse, og vi må også formode at jeg har en faglig baggrund, der gør mig i stand til at gennemskue hvad forsøget går ud på, og derfor også har en viden om hvordan vi fagligt formulerer dette. Ergo mener jeg, at du som faglærer står med en større vægt for oversættelsens kvalitet end chatbotten. Dens rolle har alene været at spare os for tid og arbejde. Derfor krediterer jeg MIT NAVN og at det er dansk oversættelse fra en engelsk tekst.
Medier for Alle
viser hvordan du kan bruge Science in School.org
Science in School
Som eksempel til at prompte med til en dansk oversættelse af en engelsk tekst, har vi brugt et materiale fra siden Science in school.
Science in school er en herlig side med inspirerende naturfagsundervisning, hvor du til hver artikel eller vejledning tydeligt kan se en angivelse af hvilken licens, teksten er delt under.
Det gør at du nemt kan se om du må bruge en given artikel og på hvilke vilkår.
Science in school er derfor en solid og troværdig åben ressource, som vi har lavet et portræt af Science in School på Medier for Alle, hvor du kan lære mere om at bruge platformen til din undervisning.
Ophavsret
Sikre Prompts
Senest redigeret juni 2025
Forfattere: Peter Leth