Vælg en side

Slog ChatGPT Wikipedia ihjel?

Kategori: Wikipedia

Ny undersøgelse omkring AIs påvirkning af Wikipedia

Det er klart at AI kommer til at påvirke mange forhold i vores samfund. For et fællesskab som Wikipedia, har det af samme grund også været spændende at undersøge i hvor høj grad at kunstig intelligens kan have betydning for fx besøgstrafik og bidrag. 

I dette indlæg vil jeg derfor dele den undersøgelse som er foretaget på Kings College omkring ChatGPTs påvirkning af Wikipedia. De har undersøgt 12 sprogområder og undersøgt nogle faktorers forandringer over 36 måneder, og forsøgt at samle nogle data og konklusioner på i hvor høj grad at Wikipedia er påvirket af verden nu begynder at få adgang til andre måder at hente informationer og forklaringer. 

Deres konklusioner er blandt andet

Our findings suggest an increase in page visits and visitor numbers [i.e. page views and unique devices] that occurred across languages regardless of whether ChatGPT was available or not, although the observed increase was generally smaller in languages from countries where it was available. Conversely, we found little evidence of any impact for edits and editor numbers. We conclude any impact has been limited and while it may have led to lower growth in engagement within the territories where it is available, there has been no significant drop in usage or editing behaviours.

Det kan virke nærmest urimeligt at skulle lave sådan en undersøgelse, når vi tænker på hvor hurtigt at AI ændrer sig, når vi tænker på at Wikipedia jo ikke ønsker et kapløb om markedets opmærksomhed eller har et ønske om at være hurtig.

Men undersøgelsen er jo spændende på mange måder alligevel. Dels så rejser den jo et uhyggeligt spørgsmål; er der tendenser til at AI påvirker vores motivation til at bidrage og vedligeholde Wikipedia og dets søsterprojekter. Uden disse bidrag ville Wikipedia være ligegyldig og utidssvarende efter få år. 

Nok herfra. Jeg synes artiklen omkring undersøgelsen – og ikke mindst kilderne nederst i artiklen – er værd at læse, hvis du er interesseret i at kigge ind i disse forhold. 

Hvis du selv er nysgerrig på Wikipedia og dens søsterprojekter, så kast også et blik på vores side WikiforAlle.dk, hvor du kan læse og lære meget mere – for hvad er AI værd, for dig, hvis du ikke også selv bliver klogere – og klogere på selv at skabe, finde, forme og remediere viden og information?

Skrevet af Peter Leth
Udgivet 22 jun, 2024

Andre artikler om Wikipedia

Ingen resultater fundet

Siden du anmodede om kunne ikke findes. Prøv at præciser din søgning, eller brug navigationen ovenfor til at lokalisere indlægget.